Arabica vs. Robusta, wat is het verschil?

Koffie komt van de Latijnse naam van het plantengeslacht Coffea. Het geslacht behoort tot de Rubiaceae familie en bevat ruim 6000 verschillende soorten planten en bomen die meestal in tropische gebieden groeien. Het geslacht Coffea bevat ten minste 25 verschillende soorten waarvan sommige meer dan 10 meter hoog kunnen worden. Voor ons zijn er 2 belangrijke soorten binnen het Coffea geslacht: Coffea Arabica en Coffea Canephora. 

Coffea Arabica vs. Coffea Canephora

  • Coffea Arabica, produceert arabicabonen, waar de meeste kwaliteitskoffie van wordt gemaakt. Arabica is de enige koffie die gedronken kan worden zonder dat de bonen gemixt zijn met andere soorten koffiebonen (een mix is een melange). Arabicakoffie is over het algemeen vrij mild en komt onder meer uit Brazilië.
  • Coffea Canephora, produceert robustabonen, die vaak worden gebruikt in melanges (gemixt met arabicabonen). Deze koffie is een stuk bitterder.

Daarnaast zijn er nog de C. liberica en C. excelsa planten die liberica- en excelsabonen produceren. Deze zijn echter een stuk minder gebruikt en zullen we in dit artikel niet behandelen. 

De arabicaplant
Een normale arabicaplant is een grote struik met donkergroene, ovale bladeren. De bessen zijn eveneens ovaal en bevatten twee afgeplatte zaden. Soms ontwikkelt zich maar één boon, dan wordt deze een 'parelboon' genoemd. 

De robustaplant
De robustaplant is een stuk robuuster (zoals de naam eigenlijk al zegt), dit is een struik of kleine boom die meer dan 10 meter hoog kan worden. De bessen zijn rond en zijn rijp in ongeveer elf maanden. De zaden zijn ovaal en iets kleiner dan arabicabonen. Robustakoffie wordt verbouwd in West- en Midden-Afrika, Zuidoost-Azië en tot op zekere hoogte in Brazilië waar hij Conilon wordt genoemd. 

De verschillen in het groei- en oogstproces
Arabicakoffie omvat zo'n 70% van de wereldproductie, maar het aandeel van robustakoffie wordt groter, voornamelijk vanwege de betere oogsten. Daarnaast zijn arabicastruiken gevoeliger voor ziektes dan planten die robustakoffie produceren. Zowel arabica- als robustabonen kunnen ongeveer 3 tot 4 jaar na het planten geoogst worden. De levensduur van de planten is 20 tot 30 jaar. Beide soorten hebben veel zon en regen nodig. Naast de koffieplanten laat men andere bomen groeien die schaduw bieden om de bessen te beschermen.