Alles over koffie door Café du Jour, de koffie expert

- Juli 22, 2025
Een doppio espresso, oftewel een dubbele espresso, bevat gemiddeld 60 milliliter koffie. Dat is het dubbele van een normale espresso, met een extra krachtige smaak en een dubbele shot cafeïne. Steeds meer koffieliefhebbers kiezen standaard voor een doppio, maar wat is het precies, hoe zet je hem en waarin verschilt hij van andere varianten?
Het woord doppio betekent “dubbel” in het Italiaans. Bij een doppio gebruik je ongeveer 36 tot 40 gram gemalen koffie, waaruit je in 25 tot 30 seconden zo’n 60 ml espresso haalt.
De dubbele espresso is niet alleen populair in cafés, maar ook thuis. Veel barista’s kiezen standaard voor een doppio als basis voor cappuccino of flat white, omdat het extra volume zorgt voor een betere balans tussen koffie en melk.
Lees hier meer over de doorlooptijd van een espresso.
Hoe maak je een doppio espresso?
Een doppio espresso zet je met ±36–40 gram koffie en levert zo’n 60 ml op in 25–30 seconden. Wil je thuis een dubbele espresso zetten? Dan heb je een espressomachine
- Juli 21, 2025
Een espresso bevat gemiddeld 30 milliliter koffie. Dat is genoeg voor een intense, volle koffieshot waar veel smaak in zit. Maar waar komt die hoeveelheid vandaan? En hoeveel ml zit er dan in een dubbele espresso of een ristretto? Hier lees je hoe die volumes tot stand komen en waarom de milliliters meer invloed hebben dan je misschien denkt.
Wat bepaalt de hoeveelheid van een espresso?
De hoeveelheid espresso wordt bepaald door de verhouding tussen gemalen koffie, druk, temperatuur en extractietijd.
Een espresso is geen willekeurige hoeveelheid koffie, maar het resultaat van een nauwkeurig proces. Volgens de richtlijnen van de Specialty Coffee Association gebruik je ongeveer 18 tot 20 gram fijngemalen koffie, waar in 25 tot 30 seconden onder 9 bar druk zo’n 30 milliliter geconcentreerde koffie uit komt.
Hoe fijn je de koffie maalt, hoe hard je aandrukt (tampen), hoe heet het water is en hoelang het water doorloopt: al deze factoren bepalen of je shot eindigt op 25 ml of juist richting
- Juli 18, 2025
Wat is een espresso eigenlijk? Espresso is veel meer dan een klein kopje sterke koffie. Het is een intense smaakbeleving, het fundament van talloze koffierecepten én een ware kunst om te zetten. Hier leer je wat een espresso precies is, waar het vandaan komt en hoe je er zelf thuis eentje maakt die smaakt zoals bij de barista. Daarnaast geven we tips over de juiste espressokoffiebonen.
Wat is een espresso?
Een espresso is een klein, sterk kopje koffie dat wordt gezet door heet water onder hoge druk door fijn gemalen koffie te persen.
Espresso is dé basis van veel populaire koffiedranken. Het staat bekend om zijn volle, intense smaak en karakteristieke crèmelaagje. Dankzij de compacte hoeveelheid en krachtige bereiding krijg je in één slok een rijke koffiebeleving.
Hoe wordt een espresso gemaakt?
Een espresso wordt gemaakt door heet water onder 9 bar druk in 25–30 seconden door 18–20 gram fijn gemalen koffie te persen.
Dit proces vereist precisie. De juiste maalgraad, versheid van de
- Juli 14, 2025
Koffie zetten doe je door heet water in contact te brengen met gemalen koffie. Dit kun je op minstens elf verschillende manieren doen. Van een simpele filtermachine tot een stijlvolle Chemex of espressomachine. Welke methode je kiest, bepaalt de smaak, structuur en zelfs het aroma van je koffie.
Hier lees je hoe die verschillen precies ontstaan en helpen we je de zetmethode te vinden die het beste bij jouw smaak, ritme en koffiemoment past.
Wat is de beste manier om koffie te zetten?
De beste manier om koffie te zetten? Die bestaat niet. Althans, niet één die voor iedereen werkt. Wat voor jou de ideale kop koffie is, hangt af van jouw smaak, je ochtendroutine én hoeveel tijd je ervoor wilt nemen.
Hou je van een volle, krachtige smaak? Dan is een espressomachine of moka pot waarschijnlijk jouw ding. Wil je juist helder en verfijnd? Dan kom je uit bij slow coffee zoals de Chemex of V60. En als het vooral snel en makkelijk moet zijn, is een volautomaat of cupmachine jouw beste vriend.
- Juli 11, 2025
Koffie wordt steeds duurder door een combinatie van mislukte oogsten in koffieproducerende landen, strengere Europese wetgeving, logistieke problemen en geopolitieke spanningen. Ook de toenemende wereldwijde vraag speelt een grote rol. Dit zorgt voor hogere inkoopprijzen, die uiteindelijk doorwerken in de prijs die jij betaalt voor je koffie. Wij leggen je uit hoe het precies zit, wie er onderhandelen over de prijs én wat jij als consument of ondernemer kunt doen om toch koffiebonen te kopen voor een eerlijke prijs.
Koffieprijs omhoog: wat is er aan de hand?
De koffieprijs stijgt al maanden en dat is geen toeval. Er spelen meerdere factoren die wereldwijd effect hebben op de markt. Zo hebben grote koffieproducerende landen zoals Brazilië en Vietnam te maken met tegenvallende oogsten door extreme weersomstandigheden. Minder koffiebonen betekent simpelweg minder aanbod en dat drijft de prijs omhoog.
Vrij recentelijk werd hierdoor bekend dat het moederbedrijf van Douwe Egberts opnieuw de
- Juli 07, 2025
De lekkerste filterkoffie zet je met versgemalen koffiebonen, heet water van 92-96 °C, en een juiste verhouding van ongeveer 60 gram koffie op 1 liter water. Gebruik een papieren filter, schenk rustig in cirkels en geef de koffie de tijd om te bloomen. Zo haal je het maximale uit elke boon.
Filterkoffie is een klassieke zetmethode die geliefd is om zijn zachte smaak en heldere aroma’s. Het is eenvoudig, betaalbaar én heerlijk. We nemen je stap voor stap mee zodat jij zelf thuis de lekkerste filterkoffie zet. Tijd om aan de slag te gaan!
Wat is filterkoffie precies?
Filterkoffie is een zetmethode waarbij heet water langzaam door gemalen koffie loopt via een papieren of metalen filter. Het resultaat is een heldere, zachte kop koffie met verfijnde aroma’s. In tegenstelling tot espresso of moka is filterkoffie minder krachtig, maar daardoor juist perfect voor wie van nuance houdt.
Deze methode wordt vaak "slow coffee" genoemd, omdat je met aandacht en precisie werkt. Je bepaalt zelf hoeveel
- Juni 23, 2025
Loopt je espresso te snel door? Dan is je maling waarschijnlijk te grof, gebruik je te weinig koffie of tamp je te licht aan. Een espresso hoort in 25 tot 30 seconden door te lopen. Is het sneller, dan mis je smaak, body en balans. Gelukkig kun je dit makkelijk oplossen met een paar simpele aanpassingen.
Lees hier meer over de ideale doorlooptijd van een espresso.
Waarom loopt je espresso te snel door?
Een espresso die binnen tien tot vijftien seconden in je kopje ligt, is te snel doorgelopen. Wat dat betekent? Je koffie is ondergeëxtraheerd, oftewel: het water heeft te weinig tijd gehad om smaakstoffen, oliën en zuren uit de gemalen koffie te halen. Het gevolg: een dunne, zure espresso zonder diepgang.
Mogelijke oorzaken van een te snelle doorloop
Een espresso die als een waterval uit je machine komt, wijst bijna altijd op te weinig weerstand tijdens het zetten. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn de meest voorkomende:
- Te grove maling: Hoe grover de maling, hoe sneller het
- Juni 16, 2025
Koffie smaakt bitter als je water te heet is, de maling te fijn is of je de koffie te lang laat doorlopen. Ook vieze apparatuur of te donker gebrande bonen kunnen zorgen voor een onaangename, bittere smaak. Gelukkig is de oplossing vaak simpel: met een paar aanpassingen zet je zo weer een heerlijk kopje koffie.
Wat veroorzaakt de bittere smaak in koffie?
Een bittere smaak in je koffie komt meestal door overextractie. Je haalt dan te veel smaakstoffen uit de koffie, wat zorgt voor een wrange nasmaak. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- Te fijne maling: Hierdoor stroomt het water te langzaam door de koffie en neemt het te veel bittere stoffen op.
- Te lange doorlooptijd: Hoe langer het water in contact blijft met de koffie, hoe bitterder de smaak.
- Te hoge watertemperatuur: Water boven de 96°C haalt niet alleen de aroma’s eruit, maar ook ongewenste bitters.
- Donker gebrande of goedkope bonen: Vooral Robusta koffiebonen zijn van nature bitterder dan Arabica.
- Vieze apparatuur: Vet- en koffieresten
- Te fijne maling: Hierdoor stroomt het water te langzaam door de koffie en neemt het te veel bittere stoffen op.
- Juni 13, 2025
Drink jij elke ochtend een kopje koffie? Grote kans dat die koffiebonen van ver komen! Koffie groeit namelijk niet in Nederland, maar in tropische gebieden over de hele wereld. Elk land brengt unieke smaken en eigenschappen met zich mee. Benieuwd waar jouw favoriete bakkie vandaan komt? We duiken in de wereld van koffieproducerende landen én de soorten koffie die zij verbouwen.
Hoe werkt de wereldwijde koffiehandel eigenlijk?
Nadat de bonen geoogst zijn in landen rond de evenaar, worden ze meestal eerst lokaal verwerkt en vervolgens geëxporteerd naar grote koffiemarkten zoals Europa, de VS en Japan.
De prijs van koffie wordt grotendeels bepaald op de wereldmarkt, waar factoren zoals oogstresultaten, klimaatveranderingen en geopolitieke situaties een grote rol spelen. Handelaren, coöperaties en fairtrade-organisaties spelen hierin een belangrijke rol. Er ontstaat steeds meer aandacht voor eerlijke prijzen en duurzame handel, zodat koffieboeren een eerlijk inkomen kunnen verdienen én jij
- Mei 29, 2025
Heb je ooit een kop koffie gezet die óf veel te zuur was, óf zo bitter dat je meteen water nodig had? Dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat het zetten van echt goede koffie meer vraagt dan alleen verse bonen en een mooie machine. Eén subtiele, maar doorslaggevende factor bepaalt of je kopje perfect in balans is en het zit ’m niet in je water of je filter.
Wie écht controle wil over smaak, aroma en mondgevoel, zal zich moeten verdiepen in iets wat barista’s als heilig beschouwen. En dat begint allemaal bij het afstellen van één cruciale variabele…namelijk de maalgraad van je koffie.
Wat is maalgraad?
De maalgraad verwijst naar hoe grof of fijn koffiebonen worden gemalen voordat je ze gaat zetten. Het bepaalt hoe snel het water door de koffie kan stromen en hoe lang het contact heeft met de gemalen deeltjes. Dit is erg belangrijk, want een grove maling zorgt voor snelle doorloop en korte extractie, terwijl een fijne maling juist de doorlooptijd vertraagt en de smaken intenser maakt.
Elke