Blog ...
- Januari 03, 2023
Wat zijn de beste koffiebonen die je zou kunnen kopen in 2023?
Ik zal je proberen weg te wijzen in het enorme aanbod van koffiebonen van dit moment. Het is belangrijk om te weten dat de beste smaak voor iedereen persoonlijk is. Daarom zou je eigenlijk per soort of smaak koffie een selectie van de beste koffiebonen moeten hebben. Bij het bepalen van de beste koffie op basis van specifieke smaakvoorkeuren moet rekening worden gehouden met de volgende dingen:
- Soort koffie: Er twee belangrijke soorten koffiebonen: arabica en robusta. Arabica-koffiebonen zijn zachter van smaak en hebben meer fruitige en bloemige tonen, terwijl robusta-koffiebonen een sterkere, bitterdere smaak hebben en meer cafeïne bevatten. Overweeg wat voor soort koffie je wilt maken en wat voor smaak je het lekkerst vindt.
- Mate van branding: Er zijn verschillende gradaties van brandingen waaruit u kunt kiezen, van licht tot donker. Lichtgebrande koffiebonen hebben vaak een fruitige, bloemige
- Maart 31, 2022
Thuis de lekkerste koffie zetten, wie wil dat nou niet? Maar hoe kan het nu dat er zo’n groot verschil zit in de koffie van thuis in vergelijking met de espresso of cappuccino van jouw favoriete koffiebar? Hoewel dit grotendeels met de koffiemachine te maken heeft en de vaardigheden van de barista zijn er toch ook zeker dingen die je thuis kunt doen om de koffie te verbeteren. Benieuwd hoe? Lees met ons mee.
Deze tips zijn afkomstig van baristaworden.nl. Een website voor koffieliefhebbers, door koffieliefhebbers. Hier vind je veel tips en tricks om een betere thuisbarista te worden.
1. Koop vers gebrande koffiebonen
Het klinkt logisch, maar toch doen veel mensen het niet. Net als dat je verse producten in de supermarkt koopt, smaken koffiebonen ook het beste wanneer z
- Maart 23, 2022
Zo maak je een ijskoffie met ingredienten die iedereen in huis heeft. Binnen 10 minuten heb jij een lekkere ijskoffie gemaakt. Dit recept is voor 1 groot glas. Wil je ijskoffie maken voor een gezelschap? Vermenigvuldig dan diit recept met het aantal gasten dat je wilt voorzien van een lekker glas ijskoffie.
Ingrediënten voor ijskoffie
- 150ml koude espresso (sterke koffie)
- 100ml melk of 2 bollen vanille ijs
- Kaneelpoeder
- Slagroom lobbig of stijf geklopt
- Ijsklontjes
- Februari 08, 2018
Koffieliefhebbers opgelet! We gaan je uitleggen hoe je je eigen koffiebonen kunt branden, gewoon thuis. Als je op deze pagina terecht bent gekomen is de kans groot dat je graag wilt leren hoe je koffiebonen kunt branden. Je kan waarschijnlijk inmiddels al een goed en lekker kopje koffie zetten. The next level is dan het branden van jouw eigen bonen. Als je je eigen bonen kunt branden, kunt je invloed uitoefenen op alle aspecten van jouw verse en zelf gezette koffie. Om het je gemakkelijk te maken hebben we een kort overzicht geschreven hoe je je koffiebonen moet branden. Daaronder is het stappenplan wat uitgebreider omschreven. In ieder geval heb je nodig; ongebrande koffiebonen, een (wok)pan, een vergiet of stortbak, een fornuis en een spatel. Als je deze producten allemaal in huis hebt, kan je gewoon zelf je eigen
- Juli 26, 2017
Koffie komt van de Latijnse naam van het plantengeslacht Coffea. Het geslacht behoort tot de Rubiaceae familie en bevat ruim 6000 verschillende soorten planten en bomen die meestal in tropische gebieden groeien.
Het geslacht Coffea bevat ten minste 25 verschillende soorten waarvan sommige meer dan 10 meter hoog kunnen worden. Voor ons zijn er 2 belangrijke soorten binnen het Coffea geslacht: Coffea Arabica en Coffea Canephora.
Coffea Arabica vs. Coffea Canephora
- Coffea Arabica, produceert arabicabonen, waar de meeste kwaliteitskoffie van wordt gemaakt. Arabica is de enige koffie die gedronken kan worden zonder dat de bonen gemixt zijn met andere soorten koffiebonen (een mix is een melange). Arabicakoffie is over het algemeen vrij mild en komt onder meer uit Brazilië.
- Coffea Canephora, produceert robustabonen, die vaak worden gebruikt in melanges (gemixt met arabicabonen). Deze koffie is een stuk bitterder.
Daarnaast zijn er nog
- Mei 09, 2017
Nederlanders drinken gemiddeld zo’n twee kopjes koffie per dag, dat is gelijk aan ongeveer zeven kilo koffiebonen per jaar. Daarmee staan we in de top drie van koffiedrinkers in de wereld na Noorwegen en Finland. De populariteit van koffie gaat gepaard met tegenstrijdige adviezen en bevindingen van bijvoorbeeld gezondheidscoaches. Daarom lossen we vandaag alvast drie hardnekkige mythes over koffie op.
1. Koffie drinken droogt je uit = onzin.
Cafeïne is urineafdrijvend, je moet er iets vaker van plassen en dus is heeft het een uitdrogend effect. Althans, als het hoofdbestanddeel van koffie geen water zou zijn.
De hoeveelheid water in koffie telt mee in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water die mensen moeten drinken. Uit een onderzoek naar cafeïne inname blijkt dat een normale hoeveelheid cafeïne niet zorgt voor uitdroging. Het komt er op neer dat het water in koffie
- Mei 09, 2017
Italië en koffie: een niet te missen combinatie. In bijna elk land ter wereld waar koffie wordt gedronken zijn de koffiesmaken en -gewoontes gebaseerd op de Italiaanse koffiecultuur. Italianen zijn de grondleggers van deze koffiecultuur, ze beginnen er 's ochtends vroeg mee en zelfs nog na een late Italiaanse maaltijd wordt er koffie gedronken. Tijd om de Italiaanse koffiecultuur eens iets verder onder de loep te nemen. Alles over de gewoontes en gebruiken vind je hier zodat je tijdens je vakantie naar Italië niet voor gek staat als je een kop koffie besteld. Als je eenmaal terug bent van je welverdiende vakantie wil je natuurlijk terug naar die Italiaanse sferen, daarom hebben wij de beste Italiaanse koffiebonen voor je.
De dag begint met... cappuccino
Het spellen van het woord cappuccino roept bij menig Nederlander altijd nog even twijfels op, jawel het zijn echt twee p's en twee c's. Het begin van de dag is hét ideale
- Mei 04, 2017
Vroeger vond ik koffie eigenlijk ook helemaal niet zo lekker, dat veranderde toen ik een jaar of 14 was en ik in de spoelkeuken van een restaurant ging werken. Ik had gezegd dat ik geen koffie hoefde, maar ongevraagd stonden er aan het einde van de dag dan toch nog vijf volle en koude bakkies koffie naast mij op het aanrecht. Zonde natuurlijk, op een gegeven moment ben ik het toch maar gaan proberen. En tja, toen bleef ik gaan..
De meeste kinderen zullen bij het nemen van een slok koffie een gezicht opzetten alsof ze hun tanden in een citroen zetten. Een aantal jaren later is een groot deel van de kinderen die nu jong zijn toch vol aan de koffie, hoe komt dat nou eigenlijk?
Kinderen hebben meer smaakpapillen dan volwassenen, deze smaakpapillen zijn ook meer verspreid over de hele mond. Verschillende smaken zijn daarom anders voor kinderen dan voor volwassenen. Koffie zonder melk en suiker heeft van zichzelf nogal een sterke smaak, daarom drinken zelfs veel volwassenen
- Maart 25, 2017
Bij Café du jour drinken we onze koffie meestal op kantoor achter het bureau of in het magazijn na het inpakken van de bestellingen. Maar niet iedereen kan natuurlijk zo normaal zijn als wij, gelukkig hebben we daar dan de video's van. Zoals deze man die gaat rodelen met een bak koffie in zijn handen, normaalste zaak van de wereld natuurlijk. Maar als je de welverdiende koffie dan over je schouder gooit (zonde..) bij -32 graden gebeurt er dit...
De koffie lijkt meteen in de lucht te 'ontploffen'. Dat komt omdat de hete koffie zeer snel verdampt in de koude droge lucht. Dat levert in ieder geval bijzondere beelden op.
- Maart 16, 2017
Een gemiddelde Nederlander drinkt zo'n 150 liter koffie per jaar. Als je nagaat dat een groot deel van de bevolking vijf dagen in de week werkt kun je wel raden waar het grootste deel van die 150 liter gedronken wordt: op het werk. In 2015 deed Nestlé onderzoek naar de koffiegewoontes van werkend Nederland. Buiten dat het leuke feitjes zijn om te weten is het hele interessante informatie voor werkgevers.
Koffiegewoontes op de zaak
- Ongeveer de helft van de ondervraagde werknemers drinkt zijn of haar koffie altijd precies op dezelfde manier. De vernieuwing die men wel graag ziet zijn koffiebekertjes met een dekseltje zodat de koffie meegenomen kan worden, 38% van de respondenten gaf aan daar behoefte aan te hebben. Een hele eenvoudige aanpassing met veel (positieve) impact.
- Ongeveer 40% zou betalen voor koffie die gezet wordt door een echte barista. De gemiddelde prijs die mensen willen betalen is € 1,10 per kopje