Kruidnoten tiramisu: het perfecte dessert tijdens Sinterklaas


Een kruidnoten tiramisu is het perfecte dessert voor Sinterklaas. De kruidnootjes geven een speelse twist aan de klassieke tiramisulaagjes van mascarpone en room. Veel mensen vinden het lastig om een balans te vinden tussen knapperig en zacht of om het dessert mooi op te bouwen.
In dit recept leer je hoe je stap voor stap een elegante kruidnoten tiramisu maakt die er geweldig uitziet en heerlijk smaakt.
Wat is een kruidnoten tiramisu?
Een kruidnoten tiramisu is een luchtig dessert waarin de klassieke Italiaanse laagjes worden gecombineerd met kruidnoten, de ultieme smaak van het Sinterklaasfeest. In plaats van lange vingers gebruik je de kleine, kruidige bolletjes die zacht worden tussen lagen mascarponecrème en eventueel wat koffie of chocolademelk.
Het resultaat is romig, knapperig en vol winterse warmte. Je maakt het gemakkelijk een paar uur van tevoren klaar en het ziet er spectaculair uit in een schaal of glaasjes. Juist omdat het geen standaard tiramisu is, verras je je gasten met iets origineels en feestelijks.
Receptinformatie & Ingrediënten
Receptinformatie
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Wachttijd: minimaal 1 uur koelen
- Porties: 4 glaasjes of 1 kleine schaal
- Categorie: Dessert
Ingrediënten
- 200 gram kruidnoten
- 250 gram mascarpone
- 200 ml slagroom
- 2 eetlepels poedersuiker
- 100 ml sterke koffie of chocolademelk (afgekoeld)
Optioneel:
- Cacao om te bestuiven
- Pure chocolade of karamelsaus als topping
Bereidingsinstructies
- Klop de slagroom stijf in een ruime kom. Voeg daarna de mascarpone en poedersuiker toe en meng dit kort door tot een gladde, luchtige crème ontstaat.
- Pak een schaal of glaasjes en begin met een laag kruidnoten. Doop deze kort in de afgekoelde koffie of chocolademelk zodat ze iets zachter worden, maar nog wel wat bite houden.
- Schep een laag mascarponecrème over de kruidnoten en strijk deze glad. Herhaal dit in laagjes tot je schaal of glaasjes gevuld zijn, eindigend met een laag crème.
- Zet de tiramisu minimaal drie uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken en de structuur iets steviger wordt.
- Bestuif voor het serveren met een dun laagje cacao of rasp er wat pure chocolade overheen. Een beetje karamelsaus of extra kruidnoten bovenop maakt het helemaal af.
Serveertips en variaties
Voor een kindvriendelijke versie kun je de koffie vervangen door chocolademelk of kaneelthee. Zo blijft de smaak vol en feestelijk zonder cafeïne of bittere tonen.
Liever een frisse twist? Vervang een deel van de mascarpone door volle yoghurt of kwark voor een iets lichtere structuur met een frisse ondertoon.
Wil je de tiramisu in stijl serveren? Kies dan voor kleine glaasjes en garneer met een paar extra kruidnoten, een vleugje cacao en wat geschaafde chocolade.
Voor extra verleiding voeg je een scheutje karamel- of koffielikeur toe aan de koffie voordat je de kruidnoten erin dipt. Zo geef je je dessert een volwassen accent met diepe smaaklagen.
Gebruik dit product om kruidnoten tiramisu te maken
Voor een volle koffiesmaak in je kruidnoten tiramisu kies je een espresso met body. De espressobonen van Café du Jour zorgen voor een stevige smaak die goed blijft staan tussen de romige lagen en kruidige kruidnoten.
Heb je liever een milde basis of serveer je het dessert aan kinderen? Dan is chocoladepoeder een uitstekende vervanger om te mengen met warme melk.





















