Beoordeeld met 4.8 / 5 gebaseerd op 685 Google klantreviews 

Koffieweetjes

 1. Wat is koffie en waar komt het vandaan?

  Wat is koffie?

  Koffie komt van de Latijnse naam van het plantengeslacht Coffea. Het geslacht behoort tot de Rubiaceae familie en bevat ruim 6000 verschillende soorten planten en bomen die meestal in tropische gebieden groeien.

  Het geslacht Coffea bevat ten minste 25 verschillende soorten waarvan sommige meer dan 10 meter hoog kunnen worden. Voor ons zijn er 2 belangrijke soorten binnen het Coffea geslacht: Coffea Arabica en Coffea Canephora.

  Coffea Arabica vs. Coffea Canephora

  • Coffea Arabica, produceert arabicabonen, waar de meeste kwaliteitskoffie van wordt gemaakt. Arabica is de enige koffie die gedronken kan worden zonder dat de bonen gemixt zijn met andere soorten koffiebonen (een mix is een melange). Arabicakoffie is over het algemeen vrij mild en komt onder meer uit Brazilië.
  • Coffea Canephora,
  Lees meer »
 2. 3 fabels over koffie die ook jij geloofde, tot nu…

  3 fabels over koffie die ook jij geloofde, tot nu…

  Nederlanders drinken gemiddeld zo’n twee kopjes koffie per dag, dat is gelijk aan ongeveer zeven kilo koffiebonen per jaar. Daarmee staan we in de top drie van koffiedrinkers in de wereld na Noorwegen en Finland. De populariteit van koffie gaat gepaard met tegenstrijdige adviezen en bevindingen van bijvoorbeeld gezondheidscoaches. Daarom lossen we vandaag alvast drie hardnekkige mythes over koffie op.

  1. Koffie drinken droogt je uit = onzin.

  Cafeïne is urineafdrijvend, je moet er iets vaker van plassen en dus is heeft het een uitdrogend effect. Althans, als het hoofdbestanddeel van koffie geen water zou zijn.

  De hoeveelheid water in koffie telt mee in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water die mensen moeten drinken. Uit een onderzoek naar cafeïne inname blijkt dat een normale hoeveelheid cafeïne niet zorgt voor uitdroging. Het komt er op neer dat het water in koffie

  Lees meer »
 3. De Italiaanse koffiecultuur: voor en na je Italiaanse vakantie

  De Italiaanse koffiecultuur: voor en na je Italiaanse vakantie

  Italië en koffie: een niet te missen combinatie. In bijna elk land ter wereld waar koffie wordt gedronken zijn de koffiesmaken en -gewoontes gebaseerd op de Italiaanse koffiecultuur. Italianen zijn de grondleggers van deze koffiecultuur, ze beginnen er 's ochtends vroeg mee en zelfs nog na een late Italiaanse maaltijd wordt er koffie gedronken. Tijd om de Italiaanse koffiecultuur eens iets verder onder de loep te nemen. Alles over de gewoontes en gebruiken vind je hier zodat je tijdens je vakantie naar Italië niet voor gek staat als je een kop koffie besteld. Als je eenmaal terug bent van je welverdiende vakantie wil je natuurlijk terug naar die Italiaanse sferen, daarom hebben wij de beste Italiaanse koffiebonen voor je.

  De dag begint met... cappuccino

  Het spellen van het woord cappuccino roept bij menig Nederlander altijd nog even twijfels op, jawel het zijn echt twee p's en twee c's. Het begin van de dag is hét ideale moment voor het drinken van een lekkere cappuccino. Het liefst vergezeld met een zoete croissant die soms nog gevuld wordt met jam. Maar let op: na een uur of 11 à 12 's morgens bestel je het beste geen cappuccino meer, het is volgens de Italianen immers meer een ontbijtdrank. Volgens hun mixt die warme melk niet met je volle maag, tijd voor iets anders dus! Koffiebonen die zich érg goed lenen voor een heerlijke cappuccino:

  • Illy koffiebonen
  • Segafredo Selezione Crema koffiebonen
  • Lavazza Qualita Rossa koffiebonen

  Geschikt voor elk uur: espresso

  Op safe spelen? Bestel de koffie zoals Italianen hem het meest drinken: als espresso. Als je hem wilt bestellen in de Italiaanse horeca hoef je simpelweg 'un caffè' te bestellen. Je zult merken dat je de zeer hete en sterke koffie in een heel klein voorverwarmd kopje krijgt. Als je in het zuiden van Italië bent krijg je er standaard flink wat suiker in, als je dat liever niet hebt bestel je 'un caffè amaro' ofwel: een espresso zonder suiker. Je kunt elk uur van de dag espresso bestellen zonder dat je gek wordt aangekeken, zelfs na een late Italiaanse maaltijd wordt er vaak espresso gedronken. Het is immers goed voor de spijsvertering. Echte Italianen zie je vaak staand bij een koffiebar even een minuutje rust nemen voor een Caffè. Koffie to-go (meenemen in de hand) is een stuk minder populair in Italië. Un caffè heeft een mooie cremalaag op de bovenkant door de juiste druk en temperatuur van de espressomachine. De inhoud van je kopje zal misschien tegen vallen, maar vergis je niet in de kracht van de inhoud! Thuis Italiaanse 'caffè' (espresso) maken met je eigen espressomachine? Deze koffiebonen zijn er perfect voor:

  • Kimbo Espresso Bar Premium (sterk, voor halfautomaten en mokapotjes)
  Lees meer »
 4. Koffie leren drinken, hoe gaat dat?

  Koffie leren drinken, hoe gaat dat?

  Vroeger vond ik koffie eigenlijk ook helemaal niet zo lekker, dat veranderde toen ik een jaar of 14 was en ik in de spoelkeuken van een restaurant ging werken. Ik had gezegd dat ik geen koffie  hoefde, maar ongevraagd stonden er aan het einde van de dag dan toch nog vijf volle en koude bakkies koffie naast mij op het aanrecht. Zonde natuurlijk, op een gegeven moment ben ik het toch maar gaan proberen. En tja, toen bleef ik gaan..

  De meeste kinderen zullen bij het nemen van een slok koffie een gezicht opzetten alsof ze hun tanden in een citroen zetten. Een aantal jaren later is een groot deel van de kinderen die nu jong zijn toch vol aan de koffie, hoe komt dat nou eigenlijk?

  Kinderen hebben meer smaakpapillen dan volwassenen, deze smaakpapillen zijn ook meer verspreid over de hele mond. Verschillende smaken zijn daarom anders voor kinderen dan voor volwassenen. Koffie zonder melk en suiker heeft van zichzelf nogal een sterke smaak, daarom drinken zelfs veel

  Lees meer »
 5. Dit zijn de koffiegewoontes van werkend Nederland

  Dit zijn de koffiegewoontes van werkend Nederland

  Een gemiddelde Nederlander drinkt zo'n 150 liter koffie per jaar. Als je nagaat dat een groot deel van de bevolking vijf dagen in de week werkt kun je wel raden waar het grootste deel van die 150 liter gedronken wordt: op het werk. In 2015 deed Nestlé onderzoek naar de koffiegewoontes van werkend Nederland. Buiten dat het leuke feitjes zijn om te weten is het hele interessante informatie voor werkgevers. 

  Koffiegewoontes op de zaak

  • Ongeveer de helft van de ondervraagde werknemers drinkt zijn of haar koffie altijd precies op dezelfde manier. De vernieuwing die men wel graag ziet zijn koffiebekertjes met een dekseltje zodat de koffie meegenomen kan worden, 38% van de respondenten gaf aan daar behoefte aan te hebben. Een hele eenvoudige aanpassing met veel (positieve) impact.
  • Ongeveer 40% zou betalen voor koffie die gezet wordt door een echte barista. De gemiddelde prijs die mensen willen betalen is € 1,10 per
  Lees meer »
 6. Arabica vs. Robusta, wat is het verschil?

  Arabica vs. Robusta, wat is het verschil?

  Koffie komt van de Latijnse naam van het plantengeslacht Coffea. Het geslacht behoort tot de Rubiaceae familie en bevat ruim 6000 verschillende soorten planten en bomen die meestal in tropische gebieden groeien. Het geslacht Coffea bevat ten minste 25 verschillende soorten waarvan sommige meer dan 10 meter hoog kunnen worden. Voor ons zijn er 2 belangrijke soorten binnen het Coffea geslacht: Coffea Arabica en Coffea Canephora. 

  Coffea Arabica vs. Coffea Canephora

  • Coffea Arabica, produceert arabicabonen, waar de meeste kwaliteitskoffie van wordt gemaakt. Arabica is de enige koffie die gedronken kan worden zonder dat de bonen gemixt zijn met andere soorten koffiebonen (een mix is een melange). Arabicakoffie is over het algemeen vrij mild en komt onder meer uit Brazilië.
  • Coffea Canephora, produceert robustabonen, die vaak worden gebruikt in melanges (gemixt
  Lees meer »
 7. Ben je een fanatieke sporter? Dan heb je een goede reden om koffie te drinken

  Ben je een fanatieke sporter? Dan heb je een goede reden om koffie te drinken

  Dat koffie goed voor je is hebben we je al eerder verteld, koffie kent een hoop psychische- en lichamelijke voordelen. De Universiteit van Georgia heeft daar nu weer extra bewijs voor geleverd. Onderzoek wijst uit dat een kop koffie je sportprestaties gunstig beïnvloed. Simon Higgins bestudeerde 600 wetenschappelijke artikelen over de effecten van koffie. Hij richtte zich op de verbanden tussen cafeïne consumptie en het uithoudingsvermogen van sporters. Tijdens negen daaropvolgende experimenten waarbij deelnemers moesten fietsen of lopen bestudeerde hij het uithoudingsvermogen van de proefpersonen. Higgins kwam er achter dat 3 tot 7 milligram cafeïne per kilo van het lichaam het uithoudingsvermogen van de proefpersonen met maar liefst 24% verhoogde.  Een kop koffie bevat zo'n 75 tot 150 milligram

  Lees meer »
 8. Wat gebeurt er met je lichaam als je koffie drinkt?

  Wat gebeurt er met je lichaam als je koffie drinkt?

  Na water is koffie het meest gedronken drankje ter wereld, de cafeïne zorgt ervoor dat je alertheid hoger wordt en je vermoeidheid afneemt. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met je lichaam als je een kop koffie drinkt? Een Australisch koffiebedrijf, Map Coffee maakte er een infographic over waarvan we de resultaten hier voor je op een rijtje hebben.

  Dit gebeurt er met je als je koffie drinkt

  Nadat je 's ochtends de koffiemachine hebt aangedaan en de aangename koffiegeur zich door je huis verspreid is het tijd om te gaan genieten van je vers gezette kop koffie. Na een aantal slokken verandert er al het één en ander aan je fysieke en mentale gesteldheid. De effecten op een rijtje:

  Na 10 minuten - cafeïne komt in je bloedsomloop

  Zodra de cafeïne in je bloedsomloop terechtkomt gaat je hartslag en bloeddruk licht omhoog. Wist je dat de cafeïne er ook voor kan zorgen dat de effecten van alcohol minder merkbaar worden tussen de 10 en 90 minuten na het drinken van een kop koffie?

  Na 20 minuten - je alertheid stijgt

  Je begint je alerter te voelen en je concentratie neemt toe. Je probleemoplossend vermogen is daardoor groter. Dit effect kan tot 10 uur lang (!!) aanhouden. De alertheid zorgt ervoor dat je snelle beslissingen beter kunt afwegen en kleinigheidjes minder snel vergeet. Het risico dat je bijvoorbeeld je sleutels vergeet of kwijtraakt wordt kleiner.

  Na 30 minuten - toegenomen fysieke gesteldheid

  Je lichaam maakt meer serotonine aan, daardoor werken je spieren efficiënter en zijn je fysieke prestaties beter. Ook je adrenalineniveau neemt toe, dat zorgt er voor dat je minder snel moe raakt en je meer energie hebt.

  Tot 4 uur na je kop koffie - meer vet verbranding

  Koffie zorgt ervoor dat je meer vet verband, zelfs als je niks doet. Dit effect houdt ongeveer 4 uur lang aan.

  Tot 6 uur na je kop koffie - vrolijker

  Ongeveer 6 uur lang zijn angstgevoelens minder en is de tevredenheid toegenomen.

  Lees meer »
 9. Thuis zelf een caffè latte maken!

  Thuis zelf een caffè latte maken!

  Soms wil je wel eens even wat anders dan je standaard kopje koffie. Iets om jezelf of je visite eens lekker mee te verwennen. Daarom gaan we je vandaag uitleggen hoe je een caffè latte maakt. Zonder dat je daar voor € 3,- of zelfs meer bij een luxe koffiebar hoeft neer te leggen, gewoon met de spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt.

  Wat is een caffè latte?

  Een caffè latte is een koffiedrank gemaakt van espresso en warme melk, in sommige landen noemen ze een caffè latte ook wel café au lait. Laten we de caffè latte voor het gemak even een koffie verkeerd op z'n Italiaans noemen. Eigenlijk is het een milde cappuccino zonder schuim met een iets lichtere kleur en een zachte romige smaak. Als je het echt spannend wil maken kun je een smaakje toevoegen door middel van een koffiesiroop, hazelnoot bijvoorbeeld.

  Wat heb je nodig om hem thuis te maken?

  We gaan er even van uit dat

  Lees meer »
 10. Mensen die koffie drinken leven langer

  Mensen die koffie drinken leven langer

  Zo, en dan nu de beste onderzoeksresultaten die 2015 ons nog gaan brengen. Koffie is MEGAGEZOND. Dat blijkt uit een onderzoek over koffie van de gerenommeerde Harvard Universiteit. Koffiedrinken wordt steeds hipper en dat is niet slecht, zo blijkt. Koffiedrinkers leven namelijk langer!

  Het onderzoek van de Harvard Universiteit duurde zo’n 30 jaar en er waren 200.000 artsen en gezondheidsspecialisten bij betrokken. Personen die één tot vijf koppen koffie per dag drinken hebben minder kans om te overlijden, zelfs als ze aan diabetes lijden of roken.

  Buiten dat je dus langer leeft door het drinken van koffie zijn er nog veel meer voordelen; er is minder kans op hersen- en hartziektes, Alzheimer en Parkinson. Het maakt daarbij niet uit of je koffie met- of zonder cafeïne drinkt.

  Mocht je nog geen koffie drinken dan hopen we dat je bij deze over gehaald bent ;-).

  Lees meer »

Cafedujour.nl is beoordeeld met 4.8 / 5 op basis van 685 klantreviews