Turkse koffie
Wat is Turkse koffie
Eigenlijk is Turkse koffie gewoon sterke koffie zoals espresso maar dan anders gezet want in de Turkse koffie zit drap. Deze koffiedrap drink je natuurlijk niet op en laat je zitten in je kopje.
Ruim voordat wij Nederlanders koffie uit West-Afrika en Jemen over de wereld verspreidden, dronk men in de Arabische wereld al koffie. De Ottomanen brachten deze heerlijke specerijen naar Istanbul. Hier opende in 1554 het eerste koffiehuis ooit, in de wijk van Tahtakale, waar van koffiedrinken een culturele gelegenheid werd gemaakt. Daarna volgden al snel meer koffiehuizen. De huizen boden je de mogelijkheid om buiten op het terras een boek te lezen of een praatje te maken. Hierdoor werden de koffiehuizen al snel zeer populair
Onder de notabelen en het bestuur van de stad maar ook onder het gewone volk. Vandaag de dag zijn de Turkse koffiehuizen een ontmoetingsplaats voor de middenstand.
Onder het genot van een heerlijk kopje thee (geen koffie) worden spelletjes gespeeld. Moderne cafés zijn tegenwoordig dan ook de beste plekken om een lekker kopje Turkse koffie te drinken. Of je maakt het zelf. Hoe? Dat leggen we je uit in dit artikel!

- Café du jour bestsellers verse koffie 4 x 1 kiloDiverse smaken VariabelNormale Prijs 59,80 Aanbiedingsprijs 52,9513,24 / kg
- Café du Jour 100% arabica Decaf SpecialeChocolade, Fruitig, Notig Medium (2/4)Vanaf 7,9517,95 / kg
- Hario V60 startpakket - dripper, maatlepel, filters en koffie - 2 tot 4 kopsHario
17,20 Normale Prijs 19,40
0,00 / stuks - Café du Jour 100% arabica specialiteit India Monsooned MalabarKruidig Intens (4/4)Vanaf 6,9515,95 / kg
- Café du Jour 100% arabica Specialiteit Raja GayoChocolade, Kruidig Sterk (3/4)Vanaf 6,9516,95 / kg
- Café du Jour Specialiteit 100% arabica YirgacheffeBloemig, Fruitig, Kruidig Sterk (3/4)Vanaf 6,9516,95 / kg
- Café du Jour Specialiteit 100% arabica Indonesië BajawaChocolade, Fruitig, Notig Sterk (3/4)16,95 / kg
- Turkse koffie Kurukahveci Mehmet Efendi - gemalen koffie - 250 gramKurukahveci Mehmet EfendiVanaf 8,3234,00 / kg
- Turkse koffie Kurukahveci Mehmet Efendi - gemalen koffie - 100 gramKurukahveci Mehmet EfendiVanaf 2,5029,50 / kg
- Turkse koffie Kurukahveci Mehmet Efendi - gemalen koffie - 500 gramKurukahveci Mehmet EfendiVanaf 9,9521,90 / kg
Zelf Turkse Koffie Maken!?
Turkse koffie is in verhouding met gewone koffie, kort gebrand en zeer fijn gemalen. De koffie wordt samen met eenzelfde hoeveelheid suiker in een cezve gedaan. Hier wordt water aan toegevoegd en het geheel wordt langzaam aan de kook gebracht. Nadat de koffie een tijdje gekookt heeft wordt deze met de koffieprut en al in een espresso kopje geschonken.
Omdat Turkse koffie nogal sterk is wordt deze meestal geserveerd met een glas water. Het is de bedoeling dat de koffie niet helemaal opgedronken wordt zodat het koffiedik in het kopje achterblijft
Benodigdheden
- Een Cevze
- Koffiemolen
- Turkse koffie (fijn gemalen koffie)
- Kleine espressokopjes
Maak zelf de heerlijkste Turkse Koffie met de handleiding hieronder:
Stap 1 – de maling: Om Turkse koffie te maken heb je bonen nodig die zeer fijn zijn gemalen. Dit kun je doen met een Turkse koffiemaler, ook wel ‘koning van de koffiemalers’ genoemd. Dit is een langwerpige en zware maler, gemaakt van brons en koper. Onder de afschroefbare dop plaats je de koffiebonen. Maar let op, de maling is cruciaal: want wanneer de koffie niet fijn genoeg is gemalen, vormt zich geen laag dik en donker schuim. Veel espressomalers en –apparaten kunnen bonen niet fijn genoeg malen voor een Turks bakje koffie. Als oplossing kun je bij de koffiespeciaalzaak gemalen koffie kopen.
Stap 2 – Cezve: Giet ongeveer 50 ml water per kopje in de cezve. Dat is een speciaal kannetje van messing of koper met een lang handvat. Voeg voor extra smaak suiker toe (de Turken drinken koffie graag zoet) en roer tot de suiker is opgelost.
Stap 3 – verhitten: Verhit het mengsel en neem de cezve van het vuur. Voeg een theelepel koffie toe, plus per persoon een extra theelepel. Zet daarna de koffie weer op het vuur en breng deze twee keer aan de kook. Haal de koffie tussentijds van het vuur, verwijder het schuim dat zich heeft gevormd en roer goed.
Stap 4 – bezinken: Voeg voor het serveren nog een theelepel koud water toe, zodat de koffiepoeder makkelijk naar de bodem zinkt.
Stap 5- serveren: Giet de koffie ongefilterd in kleine koffiekopjes, en geniet er van!
TIP 1: Nooit roeren tijdens het koken. Dit verpest namelijk de schuimlaag.
TIP 2: Blijf opletten! Want als de koffie overkookt is je kopje ook gelijk mislukt! De koffie zal dan erg bitter smaken!
TIP 3: Aromatisering. Op veel plekken in de wereld wordt Turkse koffie gearomatiseerd met specerijen als kardemom en kaneel. Ben je ook benieuwd hoe dit smaakt? Voeg dan deze fijngemalen specerijen aan de koffie toe.
10 weetjes Turkse Koffie
- Ontdekt in Ethiopië: De drank is eigenlijk niet Turks. Het werd als eerste ontdekt in de regio van Kaffa, Ethiopië en is vervolgens overgewaaid naar Jemen in de 15de eeuw. En vanuit Jemen bereikte de koffie Istanbul en daarna werd het verspreid naar de rest van Europa. Je kan dus wel zeggen dat de Europeanen de koffie hebben overgenomen van de Ottomanen.
- Gemalen koffiebonen: Om Turkse koffie te zetten heb je zeer fijngemalen bonen nodig, koud water en eventueel wat suiker. Ook is er een speciale koffiepot nodig een ‘cezve’ wordt dit ook wel genoemd. Een cezve is een kleine pot met een lang handvat, meestal gemaakt van koper of messing, die speciaal ontworpen is om Turkse koffie te zetten. De koffie wordt langzaam gekookt zodat er een dikke schuimlaag op komt. Deze methode stamt uit de Ottomaanse periode, wat de koffie typisch Turks maakt.
- Schuim is kwaliteit: Schuim maakt echt het verschil: in de Turkse gemeenschap wordt koffie zonder schuim niet echt gewaardeerd. Als er schuim op je koffie zit betekent dit dat het van goede kwaliteit is. Het is mogelijk dat je iemand hoort vragen om een mooie, dikke schuimlaag wanneer hij een kop Turkse koffie bestelt. Het belangrijkste is dan om de koffie langzaam en geleidelijk te koken, zodat er een mooie laag ontstaat.
- Glaasje water: Er wordt altijd een glaasje water bij de koffie geschonken en dat heeft verschillende redenen. Turken verwennen hun gasten namelijk maar al te graag. Ze observeren wat de gasten eerst drinken, dit is een beleefde manier om te weten te komen of ze honger hebben of niet. Als de gast eerst het water drinkt en dan pas voor de koffie gaat, betekent het dat hij honger heeft en gaat de gastheer het eten klaarmaken. Ten tweede wordt het vóór de koffie gedronken zodat je hem goed proeft en erna zodat de nasmaak niet blijft hangen. Tijdens het Ottomaanse tijdperk was het ook een middel om te weten te komen of de koffie die de sultan kreeg aangeboden al dan niet vergiftigd was. Ook het eten dat de sultan voorgeschoteld kreeg, werd getest door de ‘çeşnicibaşı’, een bediende die al zijn maaltijden voorproefde, om te controleren of het veilig voor consumptie was. Maar omdat Turkse koffie slechts voor één persoon gemaakt wordt, moest de sultan hem zelf testen, door een beetje water in de kop te gieten. Als de koffie borrelde zodra hij met het water in aanraking kwam, dan was het vergiftigt.
- Koffiedik: Het is erg populair om na het drinken van Turkse koffie je toekomst te laten voorspellen, door het koffiedik te lezen. Draai je het kopje vlot om op je schoteltje, uiteraard als de koffie is opgedronken. Als de bodem koud is, dan moet het weer omgekeerd worden in zijn oorspronkelijke positie. Maar niet voordat het eerst drie keer tegen de klok is rondgedraaid, dan kan het voorspellen van je toekomst beginnen. Het is de enige koffie die wordt geserveerd met het koffiedik in het kopje. Het koffiedik dat achterblijft in de kleine kopjes Turkse koffie wordt vooral gebruikt om de toekomst te voorspellen. Als je je kopje hebt leeggedronken, kan je het schoteltje er bovenop leggen. Vervolgens doe je een wens en dan draai je het kopje om, zodat de laag koffiedik patronen vormt op het schoteltje. De waarzegger laat het kopje dan afkoelen en interpreteert vervolgens de patronen. Vandaag bestaan er in Turkije applicaties voor de mobiele telefoon, waarbij je een foto van je koffiedik kan doorsturen en die wordt vervolgens door een echte waarzegger geïnterpreteerd.
- Zout in de koffie: De koffie speelt een hele belangrijke rol in het folkloristisch gebruik wanneer een jongen de hand van iemands dochter komt vragen. De bruid zet dan koffie terwijl haar vader en de toekomstige bruidegom praten met elkaar. Maar in plaats van suiker doet ze dan zout in de koffie van de bruidegom, op deze manier test ze zijn reactie. Als de bruidegom kwaad wordt is hij waarschijnlijk geen goede echtgenoot. Wanneer hij het kopje wel leegdrinkt zonder iets te laten merken is zal hij kennelijk een goede partner zijn. Maar deze tradities veranderen constant. Vroeger was het namelijk zo dat als het meisje niet wou trouwen met de man, ze te veel zout in zijn koffie deed. Dat betekende dat ze het aanbod afsloeg. Maar door de jaren heen is het aantal uitgehuwde koppels sterk afgenomen en daardoor is ook deze traditie aan het veranderd.
- ‘’lokum’’ Turks fruit: Uw kopje koffie serveren met Turks fruit ‘lokum’ is weer een andere manier om te bepalen of de gast tevreden is. Wanneer de gasten tevreden zijn over hun gastheer of gastvrouw eet hij het fruit op. Deze traditie bestaat nu helaas niet meer, maar toch wordt bij Turkse koffie nog steeds een extraatje geserveerd, zoals chocolade.
- Het is gezond: Het is een top antioxidant: Turkse koffie heeft veel voordelen voor je gezondheid. Het schijnt dat het cholesterolniveau in je bloed onder controle wordt gehouden en vermindert het risico op kanker en dient daarbij ook als pijnstiller voor hoofdpijn.
- Turkse koffie is immaterieel erfgoed: De eeuwenoude drank wordt beschermd door de UNESCO: door de unieke brouw- en kookmethode werd de traditionele Turkse koffie in 2013 dus toegevoegd aan de UNESCO-lijst van het Immateriële Culturele Erfgoed van de Mensheid.
- Zand: In Nederland waar we voornamelijk bekend zijn met de elektrische koffiezetapparaten en brouwmethodes zoals de AeroPress en perculators, gaat het er in het Midden-Oosten heel anders aan toe. Hier wordt de koffie soms in kleine potjes in het zand gebrouwen!Tijdens het zand-brouwen wordt er gebruik gemaakt van zand in een hete wok, waardoor de koffie wordt gebrouwen. (zoals je hieronder in de afbeelding ziet) Waarom vraag je je misschien af? Het zand zorgt namelijk voor een meer gelijke verhitting van de koffie, wat trouwens ook ten goede komt aan de smaak