Thuis zelf een caffè latte maken!

Soms wil je wel eens even wat anders dan je standaard kopje koffie. Iets om jezelf of je visite eens lekker mee te verwennen. Daarom gaan we je vandaag uitleggen hoe je een caffè latte maakt. Zonder dat je daar voor € 3,- of zelfs meer bij een luxe koffiebar hoeft neer te leggen, gewoon met de spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Wat is een caffè latte?

Een caffè latte is een koffiedrank gemaakt van espresso en warme melk, in sommige landen noemen ze een caffè latte ook wel café au lait. Laten we de caffè latte voor het gemak even een koffie verkeerd op z'n Italiaans noemen. Eigenlijk is het een milde cappuccino zonder schuim met een iets lichtere kleur en een zachte romige smaak. Als je het echt spannend wil maken kun je een smaakje toevoegen door middel van een koffiesiroop, hazelnoot bijvoorbeeld.

Wat heb je nodig om hem thuis te maken?

We gaan er even van uit dat je nog geen dure espresso machine thuis hebt staan waar je de caffè latte mee kunt maken. Daarom leggen we uit hoe je een caffè latte maakt met een normaal koffiezetapparaat. Zo'n apparaat waar je gewoon een filter in doet met gemalen koffie en een pot onder zet. Je krijgt dan geen echte espresso die onder druk is gezet maar het komt wel heel erg dicht in de buurt. De benodigdheden:

 • Een koffiezetapparaat. Zo één waar gewoon een filter in gaat en een pot onder staat waar de koffie langzaam in druppelt.
 • Een fijngemalen koffie (espresso maling). Bijvoorbeeld:  Espresso Madrugador.
 • Melk naar eigen keuze, als je het nog moet kopen raden we houdbare volle melk aan omdat deze de bittere koffiesmaak maskeert en extra romig is.
 • Een pot met een deksel, bijvoorbeeld een (schone) jampot.
 • Een kopje dat een beetje breed is.
 • Een eetlepel.
 • Optioneel: Koffiesiroop of andere smaakmaker zoals kaneel.
 • Optioneel: Een melkopschuimer, te koop bij bol.com voor € 10,-
 • Optioneel: Cacaopoeder.

Stappenplan maken caffè latte

 1. Maak koffie in het koffiezetapparaat hoe je dat gewend bent maar gebruik de dubbele hoeveelheid koffie. Wij doen voor normale koffie één grote schep per kop dus voor de caffè latte twee grote scheppen op één kop latte.
 2. Vul de helft van de pot met melk en sluit deze af met de deksel. Vervolgens schudt je de pot 30 tot 60 seconden tot de pot vol zit met melk en schuim. Als je een melkopschuimer hebt kun je deze in dit geval ook gebruiken tot de melk goed schuimt.
 3. Haal de deksel van de pot en verwarm de melk ongeveer 30 seconden op de een na hoogste of hoogste stand van je magnetron tot het schuim helemaal bovenop de melk zit. Let op dat de melk niet gaat koken! De hitte stabiliseert het schuim nu.
 4. Vul de kop koffie nu ongeveer tot de helft met de sterke koffie die je zojuist gezet hebt.
 5. Schenk de warme melk uit de pot nu voorzichtig in de kop koffie, gebruik de lepel om het melkschuim tegen te houden. Het schuim blijft dus achter in de pot.
 6. Meng eventueel een smaakmaker door je caffè latte, dit is niet per se nodig. Sommigen vinden een caffè latte met bijvoorbeeld hazelnootsiroop of kaneel erg lekker.
 7. Schep het schuim dat achtergebleven is in de pot voorzichtig op je caffè latte zodat deze goed bedekt is met schuim.
 8. Als laatste stap kun je eventueel een klein beetje cacaopoeder over het schuim strooien.

En nu genieten maar! Heb je nog vragen? Laat dan een bericht achter in de reacties hieronder.