Wat gebeurt er met je lichaam als je koffie drinkt?

Na water is koffie het meest gedronken drankje ter wereld, de cafeïne zorgt ervoor dat je alertheid hoger wordt en je vermoeidheid afneemt. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met je lichaam als je een kop koffie drinkt? Een Australisch koffiebedrijf, Map Coffee maakte er een infographic over waarvan we de resultaten hier voor je op een rijtje hebben.

Dit gebeurt er met je als je koffie drinkt

Nadat je 's ochtends de koffiemachine hebt aangedaan en de aangename koffiegeur zich door je huis verspreid is het tijd om te gaan genieten van je vers gezette kop koffie. Na een aantal slokken verandert er al het één en ander aan je fysieke en mentale gesteldheid. De effecten op een rijtje:

Na 10 minuten - cafeïne komt in je bloedsomloop

Zodra de cafeïne in je bloedsomloop terechtkomt gaat je hartslag en bloeddruk licht omhoog. Wist je dat de cafeïne er ook voor kan zorgen dat de effecten van alcohol minder merkbaar worden tussen de 10 en 90 minuten na het drinken van een kop koffie?

Na 20 minuten - je alertheid stijgt

Je begint je alerter te voelen en je concentratie neemt toe. Je probleemoplossend vermogen is daardoor groter. Dit effect kan tot 10 uur lang (!!) aanhouden. De alertheid zorgt ervoor dat je snelle beslissingen beter kunt afwegen en kleinigheidjes minder snel vergeet. Het risico dat je bijvoorbeeld je sleutels vergeet of kwijtraakt wordt kleiner.

Na 30 minuten - toegenomen fysieke gesteldheid

Je lichaam maakt meer serotonine aan, daardoor werken je spieren efficiënter en zijn je fysieke prestaties beter. Ook je adrenalineniveau neemt toe, dat zorgt er voor dat je minder snel moe raakt en je meer energie hebt.

Tot 4 uur na je kop koffie - meer vet verbranding

Koffie zorgt ervoor dat je meer vet verband, zelfs als je niks doet. Dit effect houdt ongeveer 4 uur lang aan.

Tot 6 uur na je kop koffie - vrolijker

Ongeveer 6 uur lang zijn angstgevoelens minder en is de tevredenheid toegenomen.

Tussen 2 en 12 uur na je kop koffie - effect neemt af

Bovenstaande effecten verschillen per persoon afhankelijk van leeftijd, gewicht, hoeveelheid cafeïne in de koffie en de gewenning aan cafeïne. Ergens tussen de 2 en 12 uur na je laatste kop koffie zijn de effecten normaal gezien afgenomen of helemaal weg.

Tussen 12 en 24 uur na je kop koffie - terugval

Als je regelmatig koffie met cafeïne tot je neemt is het mogelijk dat je ongeveer 18 uur na je laatste kop koffie afkickverschijnselen krijgt. Afhankelijk van je verslavingsgevoeligheid kan het effect 2 tot 9 dagen duren of tot je weer een kop koffie drinkt. Bron: mapcoffee.com.au