Hoe kan je thuis zelf koffie branden

Koffieliefhebbers opgelet! We gaan je uitleggen hoe je je eigen koffiebonen kunt branden, gewoon thuis. Als je op deze pagina terecht bent gekomen is de kans groot dat je graag wilt leren hoe je koffiebonen kunt branden. Je kan waarschijnlijk inmiddels al een goed en lekker kopje koffie zetten. The next level is dan het branden van jouw eigen bonen. Als je je eigen bonen kunt branden, kunt je invloed uitoefenen op alle aspecten van jouw verse en zelf gezette koffie. Om het je gemakkelijk te maken hebben we een kort overzicht geschreven hoe je je koffiebonen moet branden. Daaronder is het stappenplan wat uitgebreider omschreven. In ieder geval heb je nodig; ongebrande koffiebonen, een (wok)pan, een vergiet of stortbak, een fornuis en een spatel. Als je deze producten allemaal in huis hebt, kan je gewoon zelf je eigen koffiebonen branden. Let op; het vereist wel enige oefening om tot het perfecte resultaat te komen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, dan is het zaak om te zorgen dat de daaropvolgende keren word gezocht naar de ideale branding en deze verschillende keren constant te houden.

Stappenplan hoe zelf koffiebonen branden

  1. Verwarm een wok, pan of trommelbrander voor tot tussen de 190 en 245 graden.
  2. Zet alvast een vergiet in de koelkast zodat deze kan worden gebruikt om de koffiebonen af te koelen.
  3. Voeg 100 tot 300 gram ongebrande koffiebonen toe in de voorverwarmde pan.
  4. Blijf 12 tot 18 minuten roeren in de koffiebonen zodat deze gelijkmatig gebrand worden.
  5. Stort de koffiebonen in de gekoelde vergiet en blijf nog ongeveer 3-5 minuten roeren zodat de koffiebonen snel afkoelen.
  6. Als de koffiebonen voldoende zijn afgekoeld, kunnen de bonen worden gemalen en kan je koffie zetten.

Werkwijze zelf koffiebonen branden

Als je niet de beschikking hebt over een elektrische of een gasbrander, dan kan je koffiebonen gewoon branden op het fornuis thuis in de (wok)pan. Het is handig om vooraf even een vergiet of bak in de koelkast te plaatsen zodat de koffiebonen straks sneller gekoeld kunnen worden. Je moet vooraf bepalen wat voor soort branding je wilt maken. Aan de hand daarvan ga je mikken op een bepaalde temperatuur van jouw pan. We maken onderscheid tussen een lichte branding, een medium branding en een donkere branding. Voor een lichte branding kan je de temperatuur van je pan houden op tussen de 170 en 190 graden. Bij een medium branding moet je zorgen dat de pan ongeveer tussen de 200 en 220 graden is en voor de donkere branding zorg je ervoor dat de pan tussen de 220 en 240 graden is.

Als de pan op temperatuur is, giet je een kleine hoeveelheid ongebrande koffiebonen in de pan. Nu is het zaak dat je de koffiebonen blijft omroeren zodat alle koffiebonen gelijkmatig worden geroosterd. Zodra de kern van de koffiebonen een temperatuur bereiken van 180 graden, zullen de bonen gaan kraken. Het moment dat de koffiebonen gaan kraken is een belangrijk moment. Op dit moment heb je namelijk een lichte branding. Blijf je de bonen nog een paar minuten doorbranden, dan krijg je een medium branding. Nog een paar minuten later zullen de bonen voor de tweede keer gaan kraken. Na de tweede keer kraken, heb je een donkere branding. Dit is wel het laatste moment dat je de koffiebonen in je vergiet moet storten, anders zal je koffie te bitter gaan smaken.

Thuis koffie branden professioneler aanpakken?

WIl je een stap verder gaan dan koffie branden in de pan? Dan kan je kiezen voor een echte koffiebrander voor thuisgebruik. Er zijn verschillende modellen op de markt. De meest populaire koffiebrander voor thuis is de Gene Cafe. Met de Gene Cafe koffiebrander kan je zelf thuis een stuk professioneler koffie branden. Met deze brander heb je zelf alle controle over de brandtijd en de brandtemperatuur. De Gene Cafe is volledig elektrisch en plaats je thuis onder de afzuigkap of vlak bij een raam in verband met de rookontwikkeling welke vrijkomt bij het branden van koffie. Meer informatie over de Gene Cafe koffiebrander vind je hier ...

Koffiebonen branden teveel werk?

Vind je het zelf branden van jouw koffiebonen teveel werk, maar wil je toch genieten van zeer verse koffiebonen? Dan kun je ook kiezen voor de verse koffiebonen van Café du Jour. Op de verpakking staat altijd de branddatum vermeld zodat je zeker weet welke datum jouw koffiebonen zijn gebrand. Dan heb je altijd in de gaten hoe vers jouw koffiebonen zijn.