Koffie leren drinken, hoe gaat dat?

Vroeger vond ik koffie eigenlijk ook helemaal niet zo lekker, dat veranderde toen ik een jaar of 14 was en ik in de spoelkeuken van een restaurant ging werken. Ik had gezegd dat ik geen koffie  hoefde, maar ongevraagd stonden er aan het einde van de dag dan toch nog vijf volle en koude bakkies koffie naast mij op het aanrecht. Zonde natuurlijk, op een gegeven moment ben ik het toch maar gaan proberen. En tja, toen bleef ik gaan..

De meeste kinderen zullen bij het nemen van een slok koffie een gezicht opzetten alsof ze hun tanden in een citroen zetten. Een aantal jaren later is een groot deel van de kinderen die nu jong zijn toch vol aan de koffie, hoe komt dat nou eigenlijk?

Kinderen hebben meer smaakpapillen dan volwassenen, deze smaakpapillen zijn ook meer verspreid over de hele mond. Verschillende smaken zijn daarom anders voor kinderen dan voor volwassenen. Koffie zonder melk en suiker heeft van zichzelf nogal een sterke smaak, daarom drinken zelfs veel volwassenen het alleen met bijvoorbeeld een scheutje melk. Bovendien raak je uiteindelijk vanzelf gewend aan de ietwat bittere smaak van zwarte koffie en als het dan zover is, drink je het waarschijnlijk de rest van je leven..

Het voedingscentrum adviseert kinderen onder de 13 geen koffie te laten drinken en kinderen onder de 18 maximaal één kop koffie per dag te laten drinken vanwege de cafeïne, maar een glas cola vol met suiker en cafeïne is waarschijnlijk slechter.

En onthoud, met suiker maak je de koffie natuurlijk sowieso ongezonder en minder lekker!