Thuisbarista worden

Thuis de lekkerste koffie zetten, wie wil dat nou niet? Maar hoe kan het nu dat er zo’n groot verschil zit in de koffie van thuis in vergelijking met de espresso of cappuccino van jouw favoriete koffiebar? Hoewel dit grotendeels met de koffiemachine te maken heeft en de vaardigheden van de barista zijn er toch ook zeker dingen die je thuis kunt doen om de koffie te verbeteren. Benieuwd hoe? Lees met ons mee.

Deze tips zijn afkomstig van baristaworden.nl. Een website voor koffieliefhebbers, door koffieliefhebbers. Hier vind je veel tips en tricks om een betere thuisbarista te worden.

1. Koop vers gebrande koffiebonen

Het klinkt logisch, maar toch doen veel mensen het niet. Net als dat je verse producten in de supermarkt koopt, smaken koffiebonen ook het beste wanneer ze vers gebrand zijn. Maar wat betekent dat nu precies? Koffiebonen zijn vers tot 6 - 8 weken na het branden. Dit betekent niet dat je de bonen direct na 8 weken weg moet gooien, maar de smaak en aroma’s beginnen dan wel langzaam minder te worden.

2. Maal je eigen koffiebonen

Zodra koffie gemalen is, begint het zijn smaak en aroma’s te verliezen. Dit proces gaat erg snel. Je kunt je dus voorstellen dat er weinig smaak zit aan voorgemalen koffie dat in de schappen van de supermarkt ligt te verjaren. Maal daarom de bonen vlak voor de bereiding met een losse koffiemolen of een volautomatische koffiemachine. 

3. Koop de juiste koffiebonen

Smaken verschillen, dus we zullen niet beweren dat deze koffiebonen het beste zijn (hoewel wij dat wel vinden haha). Bij het kopen van koffiebonen raden we aan om voor arabica bonen te kiezen of een melange met 80% arabica bonen of meer. Arabica koffiebonen zijn zachter van smaak dan robusta koffie, die (vaak) een bittere smaak hebben. Verder raden we aan om voor een lichte of medium branding te kiezen, aangezien bij donker gebrande koffie de smaken en aroma’s vaak al “verbrand” zijn.

4. Bewaar de koffiebonen in een luchtdichte zak

De wijze waarop je koffiebonen bewaard heeft ook een grote invloed op de smaak. Bewaar de koffiebonen op een donkere en koele plek. Het beste in een luchtdichte zak met een ventiel. Met zo’n ventiel kan lucht de verpakking verlaten, terwijl er geen lucht naar binnen kan komen. Dat is goed, want zuurstof is een boosdoener en na het branden moeten de bonen ontgassen. Via het ventiel kunnen alle gassen de verpakking verlaten. 

5. De juiste apparatuur

Uiteraard heeft ook de koffiemachine een grote invloed op de smaak. Om lekkere koffie te zetten is het vooral belangrijk dat de watertemperatuur constant is. Er zijn ontzettend veel koffiemachines op de markt, wat het lastig maakt om een goede keuze te maken. Vergeet niet dat het ook belangrijk is om de koffie en de maling af te stemmen op de zetmethode. Zo heb je voor filterkoffie een grotere maling nodig dan voor espresso koffie.

Tot slot

We hopen dat je wat aan de 5 tips hebt gehad. Mocht je nog vragen hebben dan kun je ons altijd een berichtje sturen. Succes!