Koffie is goed voor je spijsvertering

Wij kunnen eigenlijk wel een oneindige lijst met redenen aandragen waarom je de hele dag door koffie zou kunnen drinken. Het ruikt lekker, het is gewoon lekker, je wordt er wakker van, het is gezellig en hadden we al gezegd dat het lekker is? (*neemt ondertussen een slok koffie*)

Er zijn vast ook een hoop dingen die je nog niet wist over koffie, één daarvan is dat het je helpt om... naar de wc te gaan! Het helpt niet alleen je darmen op gang, het helpt je ook om te plassen. Koffie werkt als een diureticum oftewel; overtollig vocht uit de nieren wordt sneller afgevoerd naar de blaas. Op hetzelfde moment worden je darmspieren in werking gezet die de vaste ontlasting helpen afvoeren.

Waarom werkt koffie laxerend?

Er zijn drie factoren aan te wijzen die er voor zorgen dat koffie laxerend werkt: temperatuur, vloeistof en cafeïne.

Temperatuur: Je kunt natuurlijk net zoals wij in de zomer zo nu en dan een ijskoffie drinken. Als je het voor het laxerende effect doet kun je echter beter een warme bak koffie nemen. Warme vloeistoffen verlossen je van constipatie en opgeblazen gevoelens. Dit effect is met name in de ochtend goed merkbaar. Als je niet van koffie houdt kun je natuurlijk ook altijd een warme kop thee nemen.

Vloeistof: Het is bekend dat je spijsvertering beter werkt als je lichaam goed gehydrateerd is, dat je ook beter kunt plassen als je genoeg vocht tot je neemt is een logisch gevolg. Er wordt vaak ten onrechte vanuit gegaan dat koffie een uitdrogend effect heeft. Een onderzoek van de Britse Universiteit van Birmingham heeft aangetoond dat het drinken van 4 kopjes koffie hetzelfde effect op de hydratatie van je lichaam als het drinken van vier glazen water. Het telt dus gewoon mee in de aanbevolen dagelijkse hoeveel vocht die je tot je moet nemen.

Cafeïne: Cafeïne houdt je wakker en alert, maar wist je dat het je ook kan helpen de spijsvertering te bevorderen? Cafeïne stimuleert de spieren in je darmen, daardoor zullen ze eerder samentrekken. Maar omdat koffie een diureticum is zal de ontlasting harder zijn. Dus als je toch al erge last van verstopping hebt is het misschien beter om de koffie te laten staan tot een beter moment.

Natuurlijk zijn we geen doktoren en is koffie geen medicijn. Als je echt ergens last van hebt dan ga je naar je dokter ;-) .