3 fabels over koffie die ook jij geloofde, tot nu…

Nederlanders drinken gemiddeld zo’n twee kopjes koffie per dag, dat is gelijk aan ongeveer zeven kilo koffiebonen per jaar. Daarmee staan we in de top drie van koffiedrinkers in de wereld na Noorwegen en Finland. De populariteit van koffie gaat gepaard met tegenstrijdige adviezen en bevindingen van bijvoorbeeld gezondheidscoaches. Daarom lossen we vandaag alvast drie hardnekkige mythes over koffie op.

1. Koffie drinken droogt je uit = onzin.

Cafeïne is urineafdrijvend, je moet er iets vaker van plassen en dus is heeft het een uitdrogend effect. Althans, als het hoofdbestanddeel van koffie geen water zou zijn.

De hoeveelheid water in koffie telt mee in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water die mensen moeten drinken. Uit een onderzoek naar cafeïne inname blijkt dat een normale hoeveelheid cafeïne niet zorgt voor uitdroging. Het komt er op neer dat het water in koffie genoeg is om te compenseren voor het extra water dat je lichaam verlaat.  Drie kopjes koffie per dag hydrateert evenveel als drie glazen water per dag volgens een ander onderzoek.

Het urineafdrijvende effect van cafeïne is niet zo sterk als veel mensen denken, bovendien bouw je er snel een tolerantie tegen op.

2. Koffie drinken zorgt er voor dat je ontnuchtert = onzin

Koffie heeft geen ontnuchterend effect. Veel mensen denken van wel omdat het drinken ervan zorgt voor een wakkerder en bewuster gevoel waardoor het dronken ‘gevoel’ lichter wordt maar je in werkelijkheid nog even dronken bent. Dat zorgt ervoor dat je slechtere keuzes kunt maken over je eigen welzijn waardoor je bijvoorbeeld denkt dat je in staat bent om een voertuig te  besturen, terwijl dat eigenlijk niet zo is.

3. In espresso zit meer cafeïne dan in een normale kop koffie = onzin.

Ja dat lees je goed, een normale kop koffie bevat meer cafeïne. Een normale kop koffie heeft zo’n 100 mg cafeïne terwijl een espresso vaak rond de 75 mg per kop bevat, afhankelijk van de gebruikte koffiebonen, zetmethode en hoeveelheid koffie en water.

Over het algemeen heeft espressokoffie meer cafeïne per liter maar wordt het geschonken in kleinere hoeveelheden. Als je koffie drinkt vanwege het oppeppende effect van cafeïne kun je beter een normale kop koffie zetten. Bovendien is espressokoffie vaak donkerder gebrand, dat geeft een pittigere smaak die men vaak associeert met een hoger cafeïne gehalte. Dat is onwaar, een langere branding zorgt namelijk juist voor minder cafeïne.