Koffiebelasting in Duitsland

Laatst ontvingen we een berichtje of we behoorlijke hoeveelheden koffie naar Duitsland kunnen verzenden. Duitsland staat niet in ons systeem en we hebben er geen afspraken over met onze logistieke partner, dus we nemen eigenlijk nooit bestellingen uit Duitsland aan.

We startte toch maar een vergelijkend onderzoek waaruit al snel bleek dat de kiloprijzen van koffie in Duitsland zo’n 2 tot 3 euro hoger liggen dan in Nederland. We waren aangenaam verbaasd en klaar om een nieuwe markt te betreden… in Duitsland! Dat momentje van plezier duurde ongeveer twee minuten, toen kwamen we dit nieuwsbericht tegen: Duitse koffiesmokkelaars voor de rechter… aha! Koffiesmokkelaars, koffiebelasting? Even Googlen en daar was het antwoord: in Duitsland betaald men koffiebelasting oftewel ‘Kaffeesteuer’. Elke kilo gebrande koffiebonen die in Duitsland verkocht wordt is belast met € 2,19 koffiebelasting en daarbovenop komt dan nog eens 7% BTW! Logisch dat de koffieprijs in Duitsland vele malen hoger ligt dan in Nederland.

De Kaffeesteuer is al in 1781 door een Duitse keizer bedacht als ‘tol’ en inmiddels omgezet in een belasting die de Duitse fiscus ongeveer een miljard euro per jaar oplevert.

Conclusie: Café du jour gaat geen koffie in Duitsland verkopen en met 6% BTW valt de belasting die we hier betalen over de koffie nog heel erg mee.